Merril Lynch ‘ten Türkiye Raporu : Gelecek 10 Yılda En Hızlı Türkiye Büyür
Gelişmekte olan tam 12 ülkeyi değerlendiren Merrill Lynch, 2010-2019 yılları arasında en hızlı Türkiye ‘nin büyüyeceği öngörüsünde bulunda. Dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan Merrill Lynch, yayınladığı son raporda Türkiye ekonomisine ilişkin pembe bir tablo çizdi. Gelişmekte olan 12 ülkeyi değerlendiren Merrill Lynch uzmanları , 2010-2019 yılları arasında en hızlı Türkiye ‘nin büyüyeceğini öngördü. Rusya, Romanya, Güney Afrika, Mısır, Suudi Arabistan, Katar, İsrail, Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, BAE ve Türkiye ‘yininde içinde bulunduğu 12 ülkeyi değerlendirmeye alan Merrill Lynch’e göre, Türkiye 10 yıl boyunca ortalama yüzde 4.5 büyüyecek.
2025 ‘e kadar çalışan nüfus oranının artacağına ve tasarrufların artacağına dikkatleri çeken banka, enflasyonun tekrar yükselmemesinin sağlanmasıyla ortalama büyümenin yüzde 5.5-6 olabileceğini de mümkün olarak öngördü. Merrill Lynch, kalıcı düşük enflasyon ve reel faiz ortamının sağlanmasının önemini kalın çizgilerle altını çizerek vurguladı.Hükümet bu yıl yani 2009 da yüzde 3.6 daralma öngörürken toparlanmanın etkisiyle 2010 ‘da yüzde 3.3 ve 2011 ‘de ise yüzde 4.5 oranında büyüme bekliyor.
REFORM STRATEJİSİNİN UYGULAMASINDA GEÇ KALINDI
Büyüme potansiyelini artırmak için geniş kapsamlı yapısal reformların şart olduğunu belirten Marril Lynch Bankası, “Hükümet IMF ’siz ya da AB ’siz orta vadeli stratejiyle reformları yapabilir ancak tüm bunlara rağmen “hükümet böyle bir stratejiyi ortaya koymakta geç kaldı” tespitinde bulundu.
Enflasyon beklentilerindeki artışta IMF yönelik isteksizliğinin de etkili olduğunu kaydeden Merrill Lynch, yüksek dış finansman, bütçe açığı ve artan kur ikamesinin IMF ‘yi gerekli kıldığını ifade etti. Türkiye ‘nin sadece makro reformlar yaparak yetinemeyeceğine vurgu yapan Merrill Lynch, uzun vadeli büyüme potansiyelinde ekonomik politikanın temel unsur olmayı sürdüreceğini belirtti.
‘2009 ‘ UN ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞİNDE BÜYÜME OLUR’ DEMİŞTİ
Merrill Lynch, önceki raporunda da iyimser tahminlerde bulunmuştu. Banka geçen yıl son çeyrekte küçülmeye başlayan Türkiye ekonomisinin bu yılın 3′üncü çeyreğinde yüzde 0.5′le tekrar büyümeye dönmesini bekliyor.